Dodge

ogłoszeniaceny używanychwiadomościforumoponylinkitapetyopiniedekoder VIN
  FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Regulamin    Grupy    Czat    Rejestracja 
  Profil    Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości    Zaloguj    iboi - ogłoszenia

( Dodge ) durango zmiana radia sirius RES na RBZ i kamera cofania

postów na stronie: 10 20 50
   Forum DODGE Forum Strona Główna -> ( Dodge ) Car audio,CB Radio, nawigacja, alarmy, komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kuba123321

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Inowrocław
Posiadane auto: Dodge Durango 3,6l. 2013
Piwa: 0/0
Wysłany: Nie 26 Mar 2023, 14:32
Temat postu:

durango zmiana radia sirius RES na RBZ i kamera cofania

witam
jestem szczęśliwym posiadaczem durango z 2013r. bieda ediszyn autko bardzo przyjemne lecz ze względu na gabaryty
kłopotliwe dla drugiej połówki.
postanowiłem więc zmienić radio w dodgu z fabrycznego siriusa o oznaczeniach RES na takie z wyświetlaczem o oznaczeniach RBZ.
radio pochodziło z grand carawana, wersja amerykańska, trochę rzeźby i pasuje.

sterowanie z kierownicy działa, uconnect nie działa bo poprzednie radio nie miało takiej opcji.
teraz przymierzam się do kamery cofania i o dziwo wiązka kamery jest. są to 3 przewody:
- ciemnozielony z brązowym paskiem (signal)
- ciemnozielony z pomarańczowym paskiem (retun)
- ekran (shield)

przewody te ciągną się do klapy bagażnika gdzie, jest fabryczna kostka do podłączenia kamery.
z czeluści internetu wydarłem schematy kostki radia i jestem pewien że odpowiadają za transmisję obrazu z kamery
problem mój polega na tym że radio nie wzbudza się po włączeniu wstecznego biegu.

dłubiąc dalej w internecie odkryłem serwisowe menu radia które uruchamia się przytrzymując przyciski Radio+Media+Menu.
uruchamiając je przeszedłem do sekci : "Hardware Check" dalej 1.4" Vehicle Signal Check"
w tej sekcji znajdują się
-Day Lights Mode :ON
-Panel Intensity :255
-Shift Position R :not R
-Ignition :OFF
-Parking Brake :ON

i tu doszedłem do wniosku że coś musi być zablokowane gdyż zmieniając wajchę zmiany biegów na R
Parking Brake zmienia się na off a shift Position R nie zmienia się nic
wnioski mam takie że nie dochodzi sygnał z biegu wstecznego. może to wina tego że to radio z GC a nie durango?
czy ktoś z forumowiczów próbował już podłączyć kamerę cofania do tego radia i czy komuś się to udało, może chce się komuś sprawdzić na swoim dodgu jak to wygląda.

witam edytuję gdyż rozwiązałem problem z kamerą cofania.

radio oryginalne można podłączyć pod zwykłą kamerę cofania na "chinch" lub oryginalną jak kto woli.
aby uruchomić funkcję kamery cofania należy uzbroić się w kabel obd2 i odpowiednie oprogramowanie.

koszt kabla 180 zł koszt oprogramowania na 1 auto 100zł co daje 280zł za odblokowanie funkcji w fabrycznym radiu, oraz możliwość samodzielnej diagnozy i kasowania błędów w dodgu. teraz po zmianie biegu na R automatycznie wyzwala się w radiu obraz z kamery cofania.

jeżeli ktoś chciał by w swoim durango zmienić radio na oryginalnego siriusa z wyświetlaczem lub ma takie radio tylko chciał by podłączyć kamerę cofania to mogę podzielić się zgromadzoną wiedzą .
Powrót do góry
marsin315

Czytelnik

Skąd jesteś (miejscowość / region): Dolnośląskie
Posiadane auto: Dodge Journey 3.6 sxt
Piwa: 0/0
Wysłany: Sob 29 Mar 2025, 09:32
Temat postu:

Re: ( Dodge ) durango zmiana radia sirius RES na RBZ i kamera cofania

Witam .
Chciałbym podpytać o montaż tej kamery. A mianowicie co jest potrzebne do podłączenia nie fabrycznej kamery , jakaś przejściówka albo moduł? Rozumiem że program to Appcar DiagFCA.
Z wszelkie rady będę wdzięczny. Dzięki i pozdrawiam.
Powrót do góry
   Forum DODGE Forum Strona Główna -> ( Dodge ) Car audio,CB Radio, nawigacja, alarmy, komputery Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: